“kinderen zijn geen fietsenstalling” gastouderopvang biedt mogelijkheden

Kwaliteit holt achteruit in de kinderopvang
De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang staat onder druk. Zelfs zo erg dat sommige kinderdagverblijven niet meer kunnen voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Er zijn te weinig leidsters voor de kinderen, er is minder aandacht en er is minder speelgoed. Dat heeft gevolgen voor het sociale gedrag van de kinderen. Wat betekent dat nog meer voor uw kind?

Uitzending van Kassa: Crisis in de kinderopvang


Anonieme medewerkers
Drie (anonieme) kinderopvangmedewerkers vertellen hun persoonlijke verhaal waar zij tegen aan lopen in hun werk als pedagogisch medewerker of als leidinggevende in deze tijden van crisis. Zo vertellen ze alle drie dat er willens en wetens wordt gesjoemeld met het kloppend maken van het leidster-kindratio (de berekening hoeveel kinderen een leidster in de groep mag hebben). Stelselmatig staan er te weinig pedagogisch leidsters voor te grote kindergroepen, wordt er met kinderen geleurd en is er überhaupt steeds minder aandacht voor het begeleiden van kinderen. De wettelijke kwaliteitseisen die vorig jaar zijn geïntroduceerd kunnen niet meer gehaald worden. Statistieken over de kinderopvang in 2012 zijn hier te lezen.

Enquête Abvakabo
Begin dit jaar heeft vakbond Abvakabo FNV een enquête gehouden onder ruim 2200 medewerkers in de kinderopvang. Uit die enquête kwam onder meer naar voren dat door de gevolgen van de crisis de crèches soms moeten korten op voeding en speelgoed. Daarnaast geven de kinderopvang medewerkers aan steeds minder tijd te hebben voor het begeleiden baby’s en jonge kinderen. Er is minder tijd voor de kinderen dan voorheen (68%) en is er minder tijd voor niet-groepsgebonden activiteiten (68%) Volgens een derde van de respondenten wordt de leidster- kindratio niet nageleefd. Bij 56% gebeurt dit een enkele keer, bij 32% één tot twee dagdelen per week en bij 13% zelfs meer dan twee dagdelen per week. Meer onderzoeksresultaten kunt u hier lezen.

Bezuinigingen
In de studio zitten Lex Staal van de brancheorganisatie Kinderopvang en bijzonder hoogleraar Ruben Fukkink. Fukkink doet al jaren onderzoek naar de kwaliteit in de kinderopvang. Hij vertelt wat voor effect het op de kinderen heeft wanneer er teveel kinderen in een groep zitten. Lex Staal erkent dat de branche op dit moment in zwaar weer zit. “Door de bezuinigingen hebben we 30% minder kinderen op de opvang zitten. Dat kost banen met alle gevolgen van dien.” Staal reageert dan ook verheugd op het voornemen van de minister van sociale zaken, Lodewijk Asscher, om weer €100 miljoen terug te pompen in de kinderopvang. “Dan zijn we er nog lang niet. Het imago van de kinderopvang moet weer worden opgepoetst en ook de ouders moeten hun weg weer terug vinden naar de kinderopvang. Pas dan loopt het kindaantal weer op en zal de rust terug keren in de kinderopvanglocaties.”