Voor- en nadelen van het gastouderschap

 

Heb jij wel eens overwogen om gastouder te worden, maar vraag jij je af wat de voordelen en nadelen van het gastouderschap zijn? 

 

Als gastouderbureau zijn wij ruim 12 jaar actief in deze branche en weten goed wat er speelt. Op basis van de vele gesprekken die wij hebben gevoerd en nog steeds voeren hebben wij een goed beeld van zowel de voordelen als de nadelen.

Wij zetten deze voor je op een rij…

We beginnen natuurlijk met de voordelen want het gastouderschap is een prachtig beroep dat veel meer onder de aandacht zou moeten komen.

Voordelen:

  1. Als gastouder werk je zelfstandig. Je bepaalt zelf wat jouw werkdagen en tijden zijn en binnen de kaders van de Wet Kinderopvang kun je op jouw eigen manier invulling geven aan jouw opvang.
  2. Je bepaalt je eigen uurtarief. Als gastouder word je per kind, per uur betaald. Afhankelijk van de groepsgrootte kan jouw salaris dus mooi oplopen. Uiteraard adviseren wij wel ook een marktcornform uurtarief te hanteren.
  3. Gastouderschap is bij uitstek perfect te combineren met eigen (jonge) kinderen.
  4. Je werkt aan huis, je hoeft de deur dus niet uit.
  5. Als gastouder sluit jij je aan bij een gastouderbureau. Zij dagen zorg voor de facturering en de financiële afwikkeling.
  6. Je kunt de werving overlaten aan het gastouderbureau, of juist zelf actief werven zodat jij zelf invloed hebt op die groepssamenstelling.
  7. Als gastouder mag je ook kinderen binnen de familie opvangen; denk aan neefjes, nichtjes, kleinkinderen of kinderen van vrienden. 

Aan het gastouderschap kleven ook een aantal punten die je als nadeling zou kunnen ervaren. Vaak zijn dit punten waar wel een oplossing voor te vinden is.

Nadelen:

  1. Als gastouder word je niet doorbetaald bij ziekte of tijdens jouw eigen vakantie. Dit kun je ondervangen door hier maandelijks geld voor te reserveren. 
  2. Je hebt geen collega’s. Sommige gastouders missen het sparren/overleggen met een collega of de samenwerking in een team. Wij ondervangen dit door intervisie bijeenkomsten te organiseren. Ook hebben wij een uitgebreid scholingsaanbod waardoor je in contact komt met collega gastouders. Hieruit ontstaan vaak leuke en blijvende contacten.
  3. Het is intensief werk en het zijn soms lange dagen. Om deze reden is het belangrijk om je grenzen goed te bewaken. Jouw consulente kan jou hierbij helpen.

Ben je na het lezen van het bovenstaande nog enthousiaster geworden of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, of kijk op onze website voor nog meer informatie over bijvoorbeeld rekenvoorbeelden of het gastouderschap en belastingen.