Tips bij hitte voor (jonge) kinderen

Het is warm en dat blijft het voorlopig nog wel even… Hoe doe je dat met jonge kinderen thuis of in jouw opvang? Hier volgen een aantal tips voor de warme dagen:

Kleding

Welke kleding jij een kindje aantrekt is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar je op dat moment bent. Trek een kindje niet teveel laagjes aan op warme dagen. Kies voor dunne kleding. Voor een baby is een rompertje vaak al voldoende. Is de slaapkamer warmer dan 25 graden is een rompertje ook voldoende. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden gebruik dan ook een zomerslaapzak of een lakentje. De ideale temperatuur voor een slapende baby is tussen de 16 en 20 graden Celsius.

Drinken

Het is belangrijk dat kinderen drinken vóórdat ze dorst krijgen. Bied kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Houd goed in de gaten of alle kinderen voldoende drinken. Om de kinderen genoeg te laten drinken kun je tussendoor eten met veel vocht aanbieden. Bijvoorbeeld vers fruit (meloen), groenten (komkommer, tomaat) of een keer een (zelfgemaakt) waterijsje.

Baby’s die nog geen bijvoeding krijgen hebben meestal genoeg aan hun melkvoeding. Bij borstvoeding kun je jouw kindje een keer extra aanleggen. Kinderen die flesvoeding krijgen halen hun vocht hier uit. Wanneer je merkt dat ze minder plassen  kun je extra water aanbieden. Vaak is een paar slokjes al voldoende.

Buiten spelen

Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer ze vooraf in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Herhaal het insmeren elke twee uur. Zet het kind een petje op. Zoek verkoeling met water. Heb je een zwembad(je)? Plaats deze dan in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Voor kinderen is spelen met een sproeier of een paar emmers of bakken water vaak net zo leuk als een zwembadje.

Kinderwagen

In de kinderwagen kan een kind snel oververhit raken. Zorg dat de kap naar beneden is en gebruik hierbij een parasolletje tegen de zon. Doe zeker geen hydrofiele luier of andere doek over de kap of kinderwagen, want hierdoor kan de temperatuur in de kinderwagen wel met 8 of meer graden stijgen t.o.v. de buitentemperatuur. Dus ook in de schaduw, er is geen luchtcirculatie, de warmte kan nergens naar toe.

Airconditioning

Het gebruik van een airco bij kleine kinderen en baby’s kan geen kwaad, zolang het verschil in temperatuur met andere ruimtes niet te groot is. Let bij heel jonge baby’s ook op voor tocht.  Zelfs bij warm weer.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting en de zonkracht in uw regio.